top of page

CCTV SİSTEMLERİ TEKNİK BİLGİ KİTAPCIĞI
1) CCTV Kameralar
a) Profesyonel kameralar
b) Dome kameralar
c) Gizli kameralar
d) IP kameralar
e) Gece görüşlü kameralar
f) Hareketli kameralar
2) Lensler
a) Manuel lensler
b) Auto lensler
c) Varifocal lensler
3) Seçiciler (Switch)
4) Bölücüler (Quad)
5) Multiplexer
6) Video Kayıt Cihazları
7) Dijital video Kayıt Cihazları
8) Dijital Görüntü Aktarım Kartları
9) Muhafazalar
10) CCTV Kablolar
11) Bağlantı Aparatları
12) Adaptör & Güç Kaynağı
1) CCTV Kameralar :
CCTV Kapalı Devre Televizyon Sistemidir..Televizyon sisteminden farklı yanı bir merkezden açık ve geniş kullanıcı kitlesine yayın yapmak yerine Lokal bir alan içinde görüntü izleme sistemlerinin genel ismidir. Bu metin genel olarak CCTV ekiplarının nelerden bir araya gelip oluştuğu ve kullanım yerleri hakkında bilgi verecektir .
CCD İngilizcide Charged Coupled Device (Çift Geçirgenli Aygıt) ın kısaltmasıdır.Işığa duyarlı binlerce foto diyot (Photodiode) tan oluşan Küçük düz bir ekran dır. Her bir foto diyot ışığın üzerine düşmesiyle bir gerilim üretir. Eğer foto diyotta herhangi bir gerilim yok ise üzerine ışık düşmediğini ve bu alanın siyah olacağını söyleyebiliriz. Üretilen gerilim ışık şiddetinin büyüklüğüne göre oluşur. Işık şiddeti büyüdüğünde her bir foto diyotun ürettiği gerilimde otomatik olarak büyür. Maksimum ışık şiddetinde üretilin gerilimin maksimum değeride beyaz alan olarak tanımlanır. Farklı Işık aralığı ve oluşacak geriliminde farklı aralıklarına sebep olur. Bu gerilim aralığı gri /gölgeli alanları oluşturur. Renkli CCD kameralarda ise chrominance sinyal ışığın renklerini algılar. Renkli bir kameraya tek renkli bir ışık verilirse chrominance bilgisi işletilemez. Renkli Kameralarda Y/C çıkışı mevcuttur.
CCD Sensörlerin ışık miktarı aralıkları limitlidir. Bu limitler kameraların ortama göre seçilmesini zorunlu kılar.
Video sinyalinin alan genişliği CCD tarafından oluşturulur. CCD tarafından üretilen video sinyali monitörde her defasında alanın 1/2 sinde gösterilir. Örnek olarak 625 satırdan oluşmuş bir görüntü , birinci defada 312 (1/2) ikinci periyotta 312(1/2) olarak toplamda 625 satır monitörde görünecektir. Bu kameranın 2:1 interlaced resim özelliği olarak bilinir. Bu 625 satır iki interlaced alanın oluşturduğu frame(çerçeve) olarak bilinir. CCD üzerindeki foto diyotlar tarafından üretilen gerilim en alt seviyeden en üst seviyeye ölçümü de Peak to Peak değeri olarak bilinir. Bu değer CCD nin üretildiği yarı iletken maddeye göre değişir. ışık kaynağının oluşturduğu gerilim 0.3 Volttan 1 Volta kadar değişiyorsa P/P (peak to peak) 0.7V olarak tanımlanır. Bu gerilim değişimi kompozit vidyo sinyal olarak bilinir. Kompozit sinyal denmesinin sebebi, senkronizasyon ve ışık bilgisi aynı sinyal içerisindedir.
Kameraların kullanım amacı çeşitli nedenlerle görülmesi istenilen bir bölgenin görüntüsünü video sinyaline çevrilerek direk veya endirek (anahtarlama üniteleri üzerinden) olarak monitöre aktarmaktır. Siyah-beyaz ve renkli olmak üzere iki kategoriye ayrılan kameraların, kullanım amaçlarına göre de bir çok tipi bulunmaktadır.
CCD Çip Boyutu (CCD Chip Size)
CCTV kameralarda genellikle camcorder ler için üretilmiş COD chip ler kullanılır. Diyagonal olarak çoğunlukla 1/2" 1/3" 1/4 ebatlarında algılama ekranları vardır 1/2" En yüksek ışık algılama ve çözünürlüğü sahiptir. CCD sensörün alanı büyüdükçe çözünürlük ve ışık algılaması artış sağlar. Daha küçük CCD çip ebatlarına sahip Sensörlerde çözünürlük ve ışık algılama düşecektir. 1/4" kameralar daha ekonomik , düşük çözünürlüğün kabul edilebileceği uygulamalarda kullanılır.
Bu tabloda 40db kazanca sahip bir kameranın s/n oranının 100:1 olduğunu görmektesiniz. Bunun manası sinyal 1/100 oranında gürültü içermekte demektir. Kazanç 20db ise sinyalin %10 oranında gürültü içerdiği şeklinde anlaşılır.
Aşağıda tablo oranlar ve alabileceğiniz kaliteli sinyalleri konusunda fikir vermektedir .
UYGULAMA ALANLARI
CCTV en geniş bilinen şekliyle Banka,fabrika,mağaza,hastane, kamu kurumlarında kullanılır.Fakat uygulama alanına bir sınırlama getirmek Doğru olmayabilir. Her işletme ve mesken de bu uygulamayla karşılaşmak mümkündür Aşağıda belli başlı uygulama alanlarını bulacaksınız
• Köprü,yol ve kavşaklarda trafiği görüntülemek, yönetmek
• Kötü niyetli kişilerin tespiti
• Çok yüksek caydırıcı özelliği
• Çalışma ortamının kalitesini arttırmak için kayıt ve izleme
• Yöneticilerin bulunduğu yerden işyerlerini, fabrikalarını, çalışanlarını izleyebilmesi denetleyebilmesi sağlar
• Konferans salonları, tiyatro, stadyum gibi yerlerde gösterinin her yerden izlenebilmesini sağlar
• Otobüs, tren, gemi, uçak gibi taşıtlarda güvenliği sağlamak ve taşıt içindeki servis kalitesini arttırmak.
• Hayvanat bahçesi, yüzme havuzu, oyun parklardaki kazalara ve tedbirsiz davranışların önlenmesi
• Gece / Karanlıkta insan gözünün görmediği yerlerde Infrared aydınlatma sayesinde görüntüleme sağlamak
• Fabrikalarda üretim hattında ürün kalitesini kontrol etmek<BR>* Kanalizasyon Görüntüleme İşi
• Şehir Merkezi Dış ortam güvenliğin sağlanması
• Yazlık veya dönemlik kullanılan konutların uzaktan izleme ve kontrolü
• Anaokulu evde çocuk bakıcıların kontrol ve izlenmesi
• Kayıt ve izlemenin yapıldığının bilinmemesi istenilen yerlerde gizli kamera casus kamera uygulamaları
• Petrol Boru Hatları, Elektrik iletim şebekleri gibi kritik şebekelerin güvenliği ve durumunun izlenmesi .
Profesyonel kameralar:
Profesyonel Kameralar kullanım alanı olarak bir sınırlandırma getirilemez. Aşağıdaki örneklerde görüldüğü gibi sabit veya varifocal lens takılarak iaçı ve görüş mesafesi elde edilebilir. Kullanılan malzemelere göre sınıflandırılırlar. 1/3” - 1/4” image sensör ve Sony – Sharp gibi chipsetlerle adlandırılırlar.
Dome kameralar:
nım alanı olarak daha çok Office içi uygulamalar içindir. Sabit lensli geniş görüşAçısına sahiptirler. Lensleri değiştirilemez.Sesli ve sessiz modelleri mevcuttur.
Gizli Kameralar :
Kapı ve pencerelerde kullanılır. Yüzey yada gömme tipte iki tipi ve monte edileceği yerin özelliklerine göre muhtelif boyları mevcuttur.
IP Kameralar:
Uzaktan Görüntüleme
• Endustriyel alanları uzaktan görüntüleme.
• Çevresel Faliyetleri Görüntüleme.
• Trafik Görüntüleme.
• Bilimsel Görüntüleme.
• Bebek Bakımı.
Güvenlik
• Mağaza zincirleri.
• Depo ve Ev güvenliği
• Ofis Görüntüleme
• Hastaneler
Web Uygulamaları
• Turizm Uygulamaları
• Kampus Uygulamaları
• Eğlence Mekanları (cafe..)
• Okul Uygulamaları
IPKameranın Faydaları
1. Basitçe hub, switch veya ethernet kartınıza paralel kablo ile yahut Wi-Fi teknolojisi ile kablosuz olarak bağlanabilir. 2. Network üzerindeki herhangi bir bilgisayardan rahatlıkla görüntü alınabilir. 3. Bilgisayar yatırım maliyeti gerektirmez. 4. Birden fazla kamera için gerçek ve eş zamanlı kayıt/izleme olanağı sağlar. 5. Serverınız yada bilgisayar sisteminiz üzerinde performans düşürmez. 6. İnternet bağlantınız üzerinden dünyanın herhangi bir yerinden ve hatta cep telefonunuzdan bile görüntü alabilirsiniz. 7. Onlarca kullanıcıya yüksek kalitede görüntü ve ses transferini aynı anda gerçekleştirebilir.
8. Dahili hareket algılama özelliği sayesinde kameranız hareket halinde SMS veya E-mail yoluyla geri bildirimde bulunabilir 9. Kendi bünyesinde bir işletim sistemine sahip olduğundan izleme için ayrı bir program gerektirmez. 10. Kurulumu kolaydır ve bakım maliyeti gerektirmez. 11. Kablosuz teknoloji(Wi-Fi) imkanı ile kurulacak mekana zarar vermez, görüntü kirliliği yaratmaz ve pratiktir. 12. Gerek dahili hafıza modülüne, gerekse Video Server aparatına aylarca yüksek kalitede görüntü ve ses kaydı tutabilir.
13. Hertürlü gece ve gündüz şartında en kaliteli görüntüyü sunar. 14. Tüm sistem altyapılarında sorunsuz çalışır. 15. Elektrik akımını network kablonuzdan alabilir. 16. Sağlanan görüntüyü web sayfanıza ekleyerek sunabilir. 17. Görüntü üzerinden net resim kaydı tutabilirsiniz.
IP Kamera Avantajları
1- Lens ve adaptör gibi tüm aksesuarlar bir kutu içinde gelmektedir.
2- Wireless kablosuz kullanma imkanı mevcuttur. (300 km'ye kadar kablosuz görüntü transferi yapılan projeler Türkiye'de bile artık hayattadır.)
3- B&C ve COAXIEL kablonun maliyeti yüksek iken IP Kameralar da kullanılan CAT5 ağ kablosu ile daha düşük maliyetler çıkar. 4- DVR kart yada DVR server gerektirmez. Birim maliyetler bilhassa kamera sayısı az olduğu zamanlarda gayet düşük oluşmaktadır. 5- Fiber kablo kullanma imkanı ile görüntü taşıma kapasitesi CAT-5 kablo ile maksimum 100 m iken, 11 km'ye rahatlıkla çıkabilmektedir. 6- Kurulumun inanılmaz kolaylığı sizleride mutlaka şaşırtabilecektir. 10 kameralık sistem altyapı çalışmasından sonra 2 saatte kurulabilmektedir. 7- Bir kamerayı switch ile çoklanarak birden fazla kullanıcıya aynı anda görüntü ve ses ulaştırılabilmektedir. 8- Laptopunuza kayıt programını kurup birden çok kameranızı uzak noktadan izleyebilir, aynı anda kayıt alabilirsiniz. DVR kartlı sistemler gibi muhakkak DVR kartın takılı olduğu makineye bağlanmanız zorunlu değildir. 9- MPEG4 teknolojisi ile son sistem sıkıştırma-depolama ve minimum kaynak tüketimi sağlanır. 10- IP Kameraların içerisinde RAM ve CPU mevcuttur. Ayrıca bir web server, bir ftp server ve bir de smtp client mevcuttur. Bazı kameralar PPPoE client olarak ayarlanabilmektedir. Bu tarz teknolojik özelliklerin yanında IP Kameralar tüm CCTV özelliklerini de bünyelerinde barındırabilirler. 11- IP Kameralarda tüm görüntü kameranın içinde sıkıştırılıp istemciye sıkışmış halde gönderilir. CCTV sistemlerde ise lens ve sensör aldıkları analog görüntüyü sıkıştırma kartı olan DVR Kart'a
gönderir. Kartın sıkıştırması ile görüntü internet üzerinden transfer edilebilir. Dolayısı ile GÖRÜNTÜ KABLODA SIKIŞMAMIŞ HALDE DOLAŞMAKTADIR. Bundan dolayı IP kamera sistemlerinde kayıtta ve internete aktarılırken performans avantajı bulunur. 12- IP Kameranız internet ağınıza anında entegre olarak, hemen internetten izleme imkanını tek başına size sunabilir. 13- Mevcut bilgisayar ağına switch ile bağlanabilerek ekstra kablolama maliyetini sıfıra indirger. 14- Genişlemesi kolaydır. IP aralığınızın yettiği ve switchteki port sayınız müsade ettiği sürece neredeyse sınırsız sayıda IP Kamera kurabilirsiniz. 15- Ip Kamera pazarı 2005'te 435.8 milyon dolardan 2010'da 6.48 milyar dolarlık dev bir pazar halini alacaktır. (Frost & Sullivan). 16- Uzaktan ve dahili izleme+kayıt sistemlerinde en yeni teknoloji kayıtsız şartsız IP Kameradır. 17- Kullanıcı dostu arayüz sorunsuz kurulumlar ve sıkıntısız kullanım sağlar. 18- Üstün yazılım nitelikleri mevcuttur. 19- İşletme ve bakım maliyeti hiç yok denecek kadar düşüktür. 20- En yüksek kalitede görüntü için CCD lensler kullanımınıza sunulmaktadır. 21- IP Kameralar ile hertürlü dijital ortama kayıt tutabileceğiniz gibi, analog kayıt sistemleriniz dahi sistemle uyumludur. 22- Dilediğiniz her yerden; ister PC üzerinden, ister Laptop üzerinden, ister Cep Telefonunuz, isterseniz de PDA'nızdan sorunsuz, ek bir cihaza-karta ihtiyaç duymadan dahili ve uzaktan izleme imkanı. 23- Hırsızlığa karşı alarm sisteminizi tetikleme özelliği birçok modelde mevcuttur. Kameralar arka yüzlerinde bir röle ile donatılmış ve bu röleler hareket sensörü ile tetikleme yapabilmektedir. Bu durumda kameranızı bir P.I.R. dedektör olarak bile rahatlıkla kullanabilirsiniz. 24- Hareket sensörü ile hareket algılama yaptırabilir, algılanacak alanları farklı farklı tanımlayabilirsiniz. 25- Hareket sensörü ile hareket anında kayıt başlatma yapabilmekte ve hatta hareket anının başı ve sonuna 8'er saniyelik önbellek görüntüsünü de ekleyebilmektedirler.
Gece görüşlü kameralar:
Kızılötesi LED'ler kullanılarak yapılan gece görüş sistemlerinde, aydınlatma mesafesini etkileyen çeşitli unsurlar var. Örneğin, LED ışığının dalgaboyu (850 nm, 940 nm), LED sayısı, LED'lerden geçen akımın tepe değeri ve kameranın türü bunlardan birkaçı , dalgaboyu 850nm olan 150 adet LED'den oluşturulmuş bir kızılötesi projektörün 120 metre ilerisini aydınlatabildiği belirtiliyor. LED sayısı azaldıkça mesafe de azalıyor.
GECE GÖRÜŞLÜ KAMERA GECE GÖRÜŞÜ OLMAYAN KAMERA
Hareketli kameralar:
Dome kamera gibi fanus içinde olan 3600 pan, 1800 tilt yapabilen cihazlardır. Yüksek hızda hareket eden bu kameralar alternatif oranlarda optik ve dijital zoom yapabilmektedirler. Bu kameraların kullanım yerlerine göre preset (yatay, dikey hareket ve zoom programlayarak) belli aralıklarda otomatik olarak gözlem yapılmasını sağlar. Bu tip kameralar giriş, çıkışların yoğun olduğu ortamlar ve geniş alanları rahatlıkla izleme imkanı verir.
Kontrol ünitesi:
Hareketli kameraları yönlendirebilmek için data alışverişini yapan ünitedir.
Lensler :
a) Manuel lensler
b) Auto lensler
c) Varifocal lensler
Görüntülerin sensörler üzerine düşmesini sağlayan optik aygıtlardır. Lensler kullanılacakları kameraların ve çevrenin özelliklerine göre seçilirler.Lenslerin formatları 1/3?, 1/2?, 2/3? veya 1? olabilir. Bir lensin bir kamerada kullanılabilmesi için formatının kameraya eşit veya büyük olması gerekir. 1/2? formatındaki bir lens, 1/2? ve 1/3? bir kamerada kullanılabilir, ama 1/3? formatındaki bir lens sadece 1/3? bir kamerada kullanılabilir. Lensler bağlantı şekline göre C-MOUNT ,CS-MOUNT şeklinde adlandırılırlar.
Lensler odak uzaklıklarına göre dört gruba ayrılır:
Bir objenin Kamera Üzerindeki görüntüsü üzerindeki Odak uzaklığını ayarlamak için Zoom Lens kullanmamamız gerekir. Bu Lenslerin en önemli dezavantajları ağırlığı , ebatları ve fiyatlarının yüksek olmasıdır. Bu yüzden genellikle sabit Fokuslu lensler kullanılır. Bir cismin objenin görüntüsünü tamamıyla CCD sensörün üzerine düşürebilmek için hesaplanan lensten daha küçük bir lens seçilerek yapılabilir. Örnek olarak
Barkod Tanıma için 25mm Meyve Tasnifi İçin 16 mm Göz Tanıma sistemi için 35 mm Plaka Tanıma İçin 50 mm
Seçilecek Lens Formatı CDD ebatlıyla eşit yada daha büyük olmalıdır Çok düşük mesafelerdeki objelerin hesaplamaları nasıl yapılmalıdır/ yapılır Özellikle çok küçük cisimlerin görüntülenmesinde lenslerin minimum "görüntüleme uzaklığının" altında görüntülenmesi gerekebilir. Bu durumda Lens ile kamer a arasında minimum görüntüleme mesafesini azaltmak için yüzük kullanılır. (Kamera ile birlikte verilir, CCD sensör ile lensin arasındaki mesafeyi arttırmak için)
Sabit odak uzaklıklı lensler Değişken odak uzaklıklı (varifocal) lensler (3.5-8mm arasında 5.5-33 mm arasında vs.) Manuel zoom lensler odak uzaklıkları geniş bir aralıkta değişebilir. (6-36mm, 6:1 gibi) Motorlu zoom lensler, manuel zoom lenslerle prensipte aynıdır ama oda uzaklığını değiştirmek için lensin içindeki motor kuÇevredeki ıİnsan gözünde iris ortamdaki ışık miktarı arttıkça göze gelen ışığnormal seviyede tutmak için kısılır, azaldıkça daha fazla ışık almakiçin açılır. Lenslerdeki irisin çalışma prensibi de aynıdır. LSabit iris lensler Manuel iris lenslerOtomatik iris lensler
GENELDE YAPILAN HATALAR
Optik ürünler çok geniş ve çeşitli şekilde piyasada satılmaktadır. Bu şaşırtıcı derecedeki çeşitlilik kullanım yerleri konusunda kullanıcılara bir çok hatalarıda berabirindede getirmektedir. Ürünlerin yerinde ve doğru seçilmemesi görüntü kalitesi ni kabul edilemez derecede düşürmektedir. Bu yanlışları ve çözümlerin aşağıda kısaca açıklayıcı terimlerle mevcuttur. Yanlış : Kamera Formatı (1/31 1/2 gibi sensör büyüklüğünü gösteren değer) ve Lens formatı özdeş olmalıdır Doğrusu : Kamerada oluşan görüntüde lensin kenarları gözükmemesi için lens formatı daha büyük seçilmelidir Yanlış : Eğer Lens formatı CCD formatından daha büyükse Görüntü daha büyük veya daha küçük gözükür Doğrusu : Odak uzaklığı (görüntünün büyük veya küçük olması ile ilgili olarak) CCD sensörün büyüklüğü ve izlenilecek cismin mesafesiyle/büyüklüğüyle ilgilidir Yanlış : İlave edilen yüzük görüntünün derinliğini arttırır veya azaltır Doğrusu : İlave edilecek yüzük (C / CS montaj aparatı) sadece cisim ile kamer arasındaki mesafe ile alakalıdır.
GÖRÜNTÜ İLETİMİ
İletim aracının işlevi video sinyalini kameradan monitöre taşımaktır. Günümüzde pek çok video iletim yöntemi mevcuttur; koaksiyel kablo, fiber optik, telefon hatları, mikrodalga, kızılötesi ışın ve radyo frekansı. Her teknolojinin kendi avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Uygulamalardaki değişen ihtiyaçlara göre aynı CCTV sisteminde
kullanılabilen değişik video iletim teknolojileri bulmak mümkündür.
İletim aracının seçimi mesafe, ortam, maliyet ve tesis yerleşimi gibi faktörlere bağlıdır. Bunlara ilaveten, hemen hemen tüm iletim yöntemleri değişik biçimlerde enterferans ya da kayıplardan zarar görürler. İyi tasarımın özü bu etkileri en aza indirgemektir. Günümüzde uygulanmakta olan video iletim araçlarından bazıları şunlardır:
Koaksiyel Kablo
Bir koaksiyel kablo, kamera ile monitör arasında sürekli bir fiziki bağlantı – ya da kapalı devre – sağlayan bir kablodur. Bu kablo yakındaki herhangi bir elektronik cihaz ya da elektrik kablolarından gelebilecek olan enterferansı en aza indirmek için kaplanmıştır. Gerek geleneksel CCTV sistemleri gerekse günümüzde pek çok uygulama için bu görece kısa mesafelerde sinyal iletiminin en yaygın ve en ekonomik yöntemidir.
Mini CCTV = 150 metreye kadar Midi CCTV = 150-200 metre arası Maxi CCTV = 200-250 metre arası
Uzun Mesafeler İçin: RG 11/U4 75 ohm = 500 m’ye kadar RG 213/U 500 ohm = 1 km’ye kadar
Uzun mesafelerde kablolar özel yaptırılabilir
Kamera Kablosu Yapmak İçin Gerekenler
İhtiyaçlar : CCTV kamera kablosu BNC uç Beslemesi için Jack Fiş(Dişi) Audio için Erkek Tos fiş
1 Kamera için 500 mA ( miliamper ) kullanılmalıdır.
Fiber Optik
Fiber optik teknolojisi elektronik video sinyallerini darbeli ya da lazer ışığa dönüştürür ve onu cam çubuğun (fiber optik kablonun)bir ucuna iletir. Öteki uçta bir alıcı darbeli ışığı tekrar monitörde görüntülenebilecek bir elektronik sinyale dönüştürür. İletim nakil hattındaki su ya da aynı hattan iletilen yüksek gerilim gibi herhangi bir enterferanstan etkilenmez. Fiber optik kablolar geniş bir sinyal kapasitesine (bant genişliğine) sahiptir ve kopuk bir fiber kablodan kıvılcım çıkma ihtimali yoktur. Bu nedenle en yanabilir ortamlarda bile tesiste yangın çıkma tehlikesi mevcut değildir. Fiber optik uzun mesafelerde geniş iletimler için maliyet ekonomileri sağlar.
Kamera Muhafazaları :
Dış ortama yerleştirilecek kameraların, hava koşullarından etkilenmemesi için muhakkak muhafaza içine yerleştirilmesi gerekir. Muhafazalar, kullanıldıkları yerin özelliklerine bağlı olarak ısıtıcılı ve fanlı olarak seçilebilir, böylelikle kamera aşırı soğuk ve sıcaktan etkilenmeden çalışmasını sürdürür. Kameraların normal çalışma sıcaklığı genellikle +50 o C ile 0 o C arasındadır.
Tarama Ünitesi (pan-tilt) :
Pan-Tilt tarama ünitesi, uzaktan kontrol ünitesine bağlanarak kameranın istenilen noktaya yönlendirilmesini sağlar. Ayrıca cihaz otomatik olarak (önceden belirlenen tarama açısında) sürekli yatay(sağa-sola) ve dikey(yukarı-aşağı) tarama yapabilir.
Kamera Ayakları :
Kameraların, tarama ünitelerinin ve muhafazaların duvara ya da tavana montajları için özel ayaklar kullanılır, bu ayakların (tarama ünitesi ayağı hariç) tümü monte edilecek kamerayı istenilen görüş pozisyonuna ayarlanmasını sağlayacak, hareketli mafsallara sahiptirler.
Switcher ( Kamera Seçici ) :
Kelime anlamı olarak seçici/değiştirici denilebilir. Birden fazla kameranın görüntüsünü tek bir monitörde sırayla izlemek için kullanılır. 4-8-12-16 kamera bağlanabilen modelleri mevcuttur. İstediğiniz kameraları ister sırayla (otomatik olarak) isterseniz sadece seçtiğiniz tek bir kamerayı monitörden izleyebilirsiniz. Otomatik izlemede, kamera görüntülerinin ekrandaki sıralı geçiş süresini ayarlayabilme imkanına sahiptir.
Ouad Ünitesi ( Ekranı Dörde Bölme ) :
Aynı anda 4 kameranın görüntüsünü tek bir ekrandan izleme olanağı sağlayan bu cihazın, 8 kamera görüntüsünü 4+4 iki sayfa halinde ekrana aktaran modeli de bulunmaktadır. Quad üniteleri aynı zamanda Switcher cihazının sahip olduğu özelliklerin tümüne de sahiptir.
Multiplexer Ünitesi :
Aynı anda 8 yada 16 kameranın görüntüsünü tek bir ekrandan izleme olanağı sağlayan bu cihaz, kayıt anında ekrandaki görüntü yerine sadece seçilen kameraların görüntülerini kayıt etme imkanı da sağlamaktadır. Ekranı 2x2 3x3 4x4 kamera görüntüsü için ayarlayabilirsiniz. Bazı modellerde video hareket dedektörü (video motion) bulunmaktadır. Bu sayede depo vb. normalde hareket olmayan yerler izlenirken, eğer görüntüde bir hareket oluşursa cihaz alarm verir, otomatik kayıt cihazı arsa devreye sokar ve hareket olan görüntüyü tam ekran yapabilir. Üç ayrı tip Multiplexer ünitesi bulunmaktadır.
Duplex Multiplexer :
Bütün kameralar monitörde izlenirken, aynı anda hepsinin kaydı alınabilir. Kayıt özlenirken istenen kamera tam ekran olarak izlenebileceği gibi istenen kamera grupları istenen ekran formatında (quad 3X3, 4X4, vs ) izlenebilir .
Simplex Multiplexer :
Bütün kameraların kaydı alınırken sadece tek bir kamera monitörde izlenebilir, kayıt izlenirken istenen kamera tam ekran olarak izlenebileceği gibi istenen kamera grupları istenen ekran formatında (quad 3X3 4X4 vs ) izlenebilir.
Triplex Multiplexer :
Birden fazla bağımsız kullanıcı gerektiren durumlarda kullanılır. SES SİSTEMİ YOKTUR. Kamera giriş sayısı ve monitör çıkış/kullanıcı sayıları model farklılığına göre değişebilir. Kamera sayısı ve monitör sayısı arttığı zaman basit anahtarlama üniteleri yetersiz kalır. Bu durumda binlerce kamera ve yüzlerce monitöre genişleyebilen matrix switcher!ler kullanılır. Bu ünitelerde kameralara isim verme istenen kameraların istenen monitörlerde otomatik olarak anahtarlanması , gelişmiş alarm özellikleri ve telemetre kontrol özellikleri vardır , renkli veya S/B gibi bir ayrım yoktur.
Matrix Switcher Ünitesi ( anahtarlamalı ):
Çok kullanıcılı izleme sistemlerinde her kullanıcının Matrix siwtcher ünitesine bağlı uzaktan kontrol tuş takımı vasıtasıyla, kendi monitöründe sisteme bağlı kameralardan istediğini izleyebilmesini sağlar. Örneğin 16 kamera girişli ve 4 monitör çıkışlı bir Matrix anahtarlama ünitesine 4 adet de kontrol tuş takımı bağlanabilir böylelikle 4 ayrı kullanıcı, 16 kameradan dilediğini izleyip dilediğini kapatabilir.
Video Motion Ünitesi :
Bazı Multiplexerler modellerinde bulunan hareket dedektörü özelliğinin gelişmiş şeklidir.CCTV Sistemlerinde hareket algılamanın ( video motion ) amacı, yüksek güvenlik gerektiren yerlerde sürekli olarak hareket varlığının izlenmesidir. Bu işlem bir güvenlik görevlisi tarafından yapılamaz, çünkü bir insan bir CCTV veya PC monitörüne en fazla 20-30 dakika sürekli olarak dikkatinin verebilir. Bu süre sonunda dikkati giderek azalır ve bazı olayları kaçırmaya başlar. CCTV sistemi kurulan bölgede 24 saat hareket izlenmek isteniyorsa hareket algılama sistemine ihtiyaç vardır. Hareket algılama sistemlerinin dahili veya harici modelleri olabilir. Harici modeller gece ve gündüz çalışmak üzere tasarlanmıştır. Tek kanallı 4 kanallı 8 kanallı vs. gibi kompakt modeller olduğu gibi modüler olarak genişleyebilen modeller de vardır. Ekran üzerinde hareket algılaması istenen bölgeler kullanıcı tarafından belirlenir. Bu belirleme sistemde bulunan belirli algılama noktalarının ekranda hareket algılaması yapılmak istenen yere kaydırılması veya ekranın istenen yerine mouse yardımıyla çok sayıda (bu sayı birkaç bin olabilir ) piksel ekleyip çıkarma şeklinde yapılabilir. Eklenen piksellerin hassasiyeti değiştirilebilir. Sadece istenen hızda cisimlerin algılaması yapılabileceği gibi istenen boyutta nesnelerin algılanması da isteniyorsa perspektif özeli kullanılabilir, böylece kedi gibi küçük hayvanların yanlış alarm vermesinin önüne geçilmiş olur. Ayrıca bazı sistemlerde sadece istenen yöndeki bir hareketin algılanması (sadece yatay hareket veya sadece dikey hareket) yapılabilir. Bazı sistemler de bulunduğu bölgedeki bitki hareketlerini öğrenerek bu hareketleri insan hareketlerinden ayırabilir ve yanlış alarmın önüne geçilmiş olur. Hareket algılaması yapıldığında sistem operatörü sesli olarak uyarabilir, hareket yokken ekran karartılıp sadece hareket olduğunda ekrana görüntü verilebilir. Hareket algılanan cisim bir kare içine alınarak hareket ettikçe rotası çizilerek operatöre gösterilebilir. Video alarm sistemleri tetiklenebilir, genellikle birden fazla monitör çıkışı bulunur. Bilgisayardan kontrol edilen modeller de vardır. dilediğini kapatabilir.
Dijital Kayıt Cihazı :
Kayıt ortamı olarak video kaset yerine, bilgisayarlarda kullanılan harddisklere kayıt yapan bir cihazdır. Bir adetten 4 adede kadar harddisk takılabilen modelleri bulunmaktadır. Kayıt süresi, seçilen kayıt moduna bağlı olarak değişmektedir. saniyede 1 kareden 50 kareye kadar kayıt seçeneği bulunan ürünün harddiskleri gelişen bilgisayar teknolojisi paralelinde büyütülebilmekte böylelikle küçük bir ek yatırımla cihazın kayıt süresi artırılabilmektedir.
Dijital kaydın analog kayda göre bir çok avantajı vardır :
Dijital kayıt cihazları bakım gerektirmez. Video motion uygulaması gibi anlık kayıt gerektiren durumlarda hemen devreye girer İleri bir tarihte kayıtlar izlenmek istendiğinde istenen kayda ileri geri sarmayı beklemeden kolaylıkla ulaşılabilir Kayıt yapılan ortam (sabit Disk) tekrar tekrar silinebilir ve kayıt yapılabilir Bilgisayar yardımıyla izlenen görüntüler üzerinde istenen değişiklikler ve geliştirmeler yapılabilir yazıcıdan çıkış alınabilir veya faks çekilebilir. Kurulumu kolaydır, sadece bilgisayara yazılım yükleme ve telefon hattının bağlanması çoğunlukla yeterlidir. Mekandan bağımsız olarak internet üzerinden bağlanarak kamera görüntüleri izlenebilir.
Monitörler :
Kamera sisteminde, monitör seçimi önemlidir; eğer giriş kapısına yerleştirilecek tek bir kameranın görüntüsü izlenecekse bu durumda küçük 5,5" (13,5cm) ile 9" (22cm) arası ekran ölçüsüne sahip bir monitör yeterli olur. Eğer 24 saat sürekli olarak kapı kamerasını izlemeyecekseniz amacınız sadece kapı çaldığında geleni görmekse , evinizdeki televizyonu da monitör olarak kullanabilirsiniz. Günümüzde televizyonların tümü scart bağlantılı olarak üretilmektedir böylelikle piyasadan rahatlıkla temin edebileceğiniz bir scart fişi yardımıyla kameranızın görüntüsünü televizyonunuzdan izleyebilirsiniz. Eğer birden fazla kameranız varsa bu durumda öncelikle nasıl izlemek istediğinize karar verip bu çerçevede monitör seçmeniz gerekiyor. 4 kameralı bir sistem eğer kamera seçici kullanarak izlenecekse ve kameraların bazıları dış ortamda geniş bir alanı izlemek için kullanılıyorsa en az 9" (22cm), tercihen de 12" (30cm) monitör kullanmak yerinde olacaktır.
Bir Quad (ekranı dörde bölme) ünitesi kullanıp 4 kameranın görüntüsünü de aynı anda izlemek isterseniz bu durumda en az 12" (30cm), tercihen de 17" (43cm) monitör kullanmalısınız. 8 Kameranız var ve 8 kanal multiplexer kullanacaksınız; ya iki ayrı monitör kullanacak (12"-17") ve her bir monitörde 4 kamerayı aynı anda izleyeceksiniz yada 17"-21" (54 cm) ebadında bir monitör kullanacak ve 8 kamerayıda aynı anda izleyeceksiniz. Siyah/Beyaz 9" yada 12" bir monitörün fiyatı 37-40 ekran orta sınıf bir renkli televizyondan pahalıdır. Aynı ölçüdeki bir renkli monitör ise iki misli daha pahalıdır. Bu durumun sebebi kamera sistemlerinde kullanılan ekipmanların 365 gün 24 saat kesintisiz çalışacak şekilde imal edilmeleridir. Monitörler böyle ağır şartlar altında çalışabilmeleri için kaliteli malzemeler ile imal edilirler dolayısıyla maliyetleri sıradan televizyonlarla mukayese edilemez.
ADAPTÖRLER
Kamera sistemlerinde tam regüleli, kısa devre korumalı adaptörler kullanılmalıdır. Mümkünse switch mode (elektronik) beslemeler tercih edilmelidir.Kameraların çalışma voltajı genel olarak 12 voltur. Her bir kameraya bağımsız besleme takılabileceği gibi grup halinde de bağlanabilir.Amper olarak çeşitlere aadetine göre Amperleri seçilir.CCTV kamemetraj mesafeside hesaplanırsa ortalama 0,5Amper akım çekmektedir.Gece görükameralarda ise 1Amper’dir
otomatik olarak güçlendiren elektronik devre.
işaretinin seviyesini yükselten elektronik devre.
Bu ayar "peak" yapılırsa ekrandaki parlak bölgeler daha detaylı, "average" yapılırsada karanlıkta kalmış bölgeler daha detaylı görülür.
AI(Automatic Iris ): Kameraya gelen ışığı otomatik olarak ayarlayan lens. Lensin içinde ufak bir motor ve kuvvetlendirici bulunur (video drive) ve kameradan gelen bir kontrol işareti yardımı ile video işaretinin seviyesini sabit bir değerde (1Vp-p) tutmaya çalışır. Lensin üzerinde, "tepe (peak)" ve "ortalama (average)" olarak değişen ışık şartlarına göre kullanmak için iki manuel kontrol bulunur.
AWB (Auto white balance) : Renkli kameralarda kameranın çevredeki ışık miktarına göre otomatik olarak renkleri ayarlaması.
Back focus (ince netlik ayarı) : Değişik arka odak uzaklıklı (back focus) lenslerin oluşturduğu netlik kaymalarını gidermek için kameranın algılayıcısını ileri veya geri mekanik olarak kaydırma. Zoom lens için önemli bir ayardır.
Bandwidth (bant genişliği) : Spektrumda, işaretlerin taşınması için belirlenmiş frekans bölgesi.
BLC (Backlight compensation) : Kamera bir pencere veya cam kapı gibi bir yere bakıyorsa, arkadan gelen ışığın kişilerin yüzlerini karartmaması için arkadaki ışığın bastırılması.
C-mount : 2/3" ve 1" lensler için standart montaj. Lensin arka yüzeyi ile odak uzaklığı arası 17.526 mm'dir. Bir C-mount lens, bir CS-mount kameraya 5 mm'lik adaptör ring eklenerek kullanılabilir.
CS-Mount : 2/3". 1/2" ve 1/3" CS-mount kameralar için dizayn edilmiş yeni nesil lensler. Lensin arka yüzeyi ile odak uzaklığı arası 12.5 mm'dir. CS-mount lensler C-mount kameralarla kullanılamazlar. Bu lensler C-mount lenslere göre daha kompakt ve ucuzdurlar.
CCD (Charge coupled device) : Kameranın ön kısmında, ışığa duyarlı yarı iletken malzemeden yapılmış bölge. Bu bölgenin boyu çapraz olarak ölçülür ve 1/4", 1/3", 1/2" veya 2/3" olabilir. İki tip CCD bulunur. Frame transfer ve interline transfer.
Composite video : Senkronizasyon ve video işaretini birlikte barındıran tam video işareti. Senkronizasyon işareti 0.3V ve video işareti 7.0V olmalıdır. dB: Desibel iki işaret arasındaki logaritmik oran.
D.D. (Direct drive, DC drive) : Video drive lenslerde olduğu gibi kameradan referans olarak video işaretinin değil, D.C. gerilimin alındığı lensler.
Digital signal : Mikro işlemcilerin kullanılması için sayısal forma sokulmuş analog işareti.
E.I (Electronic iris) : Kameranın shutter ayarını otomatik yaparak bazı yerlerde otomatik iris lensler yerine manuel iris lenslerin kullanılmasını sağlayan elektronik devre.
Frame (çerçeve) : Resim karesi
FPS(Frame Per Second): 1 saniyede işlenen resim adedi
Hertz (Hz) : Saniyedeki değişim sayısı.
İris : Görüntü algılayıcısı üzerine düşen ışık miktarını ayarlamaya yarayan mekanizma.
ISDN (Integrated Services Digital Network) : Terminal adaptörleri kullanılarak video işaretlerinin 128 Kbps hızında iletilmesine izin veren dijital telefon hattı. Çoğu Avrupa ülkesinde kullanılır.
PSTN (Public Switched Telephone Network) : Video işaretinin modem kullanılarak yollandığı standart telefon hatları.
Lens mount : C-mount ve CS-mount'a bakınız.
Lux : Lümen/metre kare olarak ışık yoğunluğu. Kameraların görüntü algılayıcılarının hassasiyetlerini tanımlamak için kullanılır.
Pan tilt : Kameranın üzerine konduğu yatay ve dikey hareketi sağlamak için kullanılan, uzaktan kumanda edilen motorlu ünite.
Time Lapse VCR : Uzun sürelerde kayıt yapmak için kullanılan endüstriyel video. 3 saat ile 960 saat değişen modlar da kayıt yapılabilir. Normalde 3 saatlik modda saniyede 25 resim kaydedilirken, kayıt süresi arttıkça bu sayı düşer. Bir alarm geldiğinde otomatik kayda geçip herhangi bir modda kayıt yapabilirler. Yakın zamanda yerlerini dijital kayıt cihazlarına bırakacaklardır.
Varifocal : İki farklı odak uzaklığı arasında istenen görüş açısının manuel olarak ayarlanabildiği lens (mesela:3.5-8 mm).
VD(Video Drive) : Kameradan referans olarak gelen video sinyaline göre İrisin kontrol edildiği lensler
Video switcher (video anahtarlayıcı) : Değişik kameraların monitörde izlenmesini sağlayan cihaz. Kameralar manuel veya otomatik olarak ekrana getirilebilir.
VMD - video Motion Detection : Görüntüdeki kontrast değişiminin elektronik analizi yapılarak hareket algılaması yapılan sistem.

bottom of page